[read_time]

Om jag skulle rangordna de 10 mest värdefulla aktiviteterna för att kunna hålla det tempo och nå de målen jag vill skulle definitivt meditation vara topp 3.

Meditation är ett kanonbra sätt att träna sinnet och slappna av i den hektiska vardagen. På många sätt liknar att träna upp sin meditativa förmåga hur det är ett sätt att träna kroppen.

Det finns mängder med tekniker och metoder för att lära sig meditera – syftet med denna artikel är – keep it simple – hur du kommer igång?

“I buddhistiska traditionen motsvarar ordet meditation ett ord liknande” idrott” i USA. Det är en samling av aktiviteter, inte en enda sak.” Richard J. Davidson, doktorand vid University of Wisconsin.

“I buddhistiska traditionen motsvarar ordet meditation ett ord liknande” idrott” i USA. Det är en samling av aktiviteter, inte en enda sak.” Richard J. Davidson, doktorand vid University of Wisconsin.

Olika meditationstekniker kräver olika mentala färdigheter.

Det finns många fördomar kring meditation, en av de vanligaste är att man inte får tänka på något – vilket leder till att man tänker på något.

Det är förstås extremt svårt för en nybörjare att sitta i timmar och tänka på ingenting eller ha ett “tomt sinne”.

Generellt är det enklaste sättet att börja meditera genom att fokusera på andningen – ett exempel på en av de vanligaste metoderna för meditation: koncentration.

Koncentrationsmetoden – enklast för nybörjaren

Koncentrationsmeditation innebär att man fokuserar på en enda punkt. Detta kan innebära att följa andningen, upprepa ett enda ord eller mantra, stirrar på en ljusflamma, lyssnar på en repetitiv sång eller räkna får.

Eftersom fokusering av sinnet är utmanande, kan en nybörjare meditera för bara några minuter och sedan arbeta upp förmågan.

I denna form av meditation fokuserar du helt enkelt din medvetenhet på det valda objektet genom att tvinga tillbaka fokus gång du märker att ditt sinne börjar vandra. 

Genom denna process förbättras din koncentrationsförmåga.

Tips för dig som vill testa koncentrationsmetoden:

 1. Börja med andningen, det i min mening det enklaste och då har jag inte lätt för att fokusera utan att låta hjärnan rusa iväg
 2. fokusera på det ögonblicket då din kropp skiftar från inandning till utandning – det lilla fönstret
 3. bli inte arg på dig själv om du börjar tänka på fakturor eller moms utan för vänligt med bestämt tillbaka tankarna till andningen

meditation - Så kan du skapa koncentration och fokus - på 10 minuter - Meditation

FÖRDELAR MED MEDITERING

Sedan dess har studier om meditation har dokumenterat följande fördelar för nervsystemet:

 • Lägre blodtryck
 • Förbättrad blodcirkulation
 • Lägre hjärtfrekvens
 • Mindre svettning
 • Långsammare andningsfrekvens
 • Mindre ångest
 • Lägre blodkortisolnivåer
 • Mer känslor av välbefinnande
 • Mindre stress
 • Djupare avkoppling

Samtida forskare undersöker nu huruvida återkommande meditation ger långsiktiga fördelar och noterar positiva effekter på hjärnans och immunfunktionen bland utövare.

Ändå är det värt att upprepa att syftet med meditation inte är att uppnå fördelar.  Målet med meditation är inget mål. Det är helt enkelt att vara närvarande.

1. Förbättrad inlärning och minne.

Forskare noterar att meditation kan förändra hjärnans struktur och öka mental aktivitet och smidighet. Det betyder att meditation kan göra din hjärna mer effektiv. Människor som praktiserat mindfulness meditation i åtta veckor visade en ökning av grå materia i områden som hör samman med lärande och minnesprocesser.

2. Stoppa till negativa och giftiga tanke-loopar.

Vi faller alla i negativa tanke mönster eller pessimistiska ringar från tid till annan., frustrationer och ångest kan söndra ditt självförtroende och distrahera när du behöver tänka tydligt. . Meditation är ett kraftfullt hjälpmedel vid att bryta dessa negativa tanke loopar.

3. Bygg mental kapacitet och förbättra noggrannheten.

När vi åldras, toppar vår mentala kapacitet innan den försämras långsamt. Meditation är som ett träningspass för din hjärna. Med tiden kan det förbättra din övergripande hjärnhälsa och bygga din mentala förmåga. Det här är meningsfullt, för när du mediterar, ökar du i huvudsak koncentration och laserliknande fokus. Så det borde inte bli någon överraskning att studier visar att meditation kan hjälpa människor att behålla sitt fokus, även under tråkiga uppgifter.

7. Maxa din kreativa ådra.

Innovation är nyckeln till framgång inom nästan alla områden. Hur grymt skulle det vara om du kunde rensa bort allt damm ur ditt sinne och kraftsamla din kreativa förmåga på beställning? Meditation kan hjälpa dig att göra just detta.

Hur förbereder du dig – 

 1. Sitt bekvämt. För mig funkar det inte att ligga ner – då somnar jag – Vilket inte är syftet, Powernap är något helt annat
 2. Blunda avslappnat, inte hårt
 3. Gör ingen ansträngning för att kontrollera andningen; andas naturligt.
 4. Fokusera din uppmärksamhet på andan och hur kroppen rör sig vid varje inandning och utandning. Lägg märke till rörelsen i din kropp när du andas.
 5. Börja med max 10 minuter – sätt mobilen som timer – MEN SÄTT PÅ FLYGPLANSLÄGET!

meditation sun - Så kan du skapa koncentration och fokus - på 10 minuter - Meditation

[author_tag]